torsdag 23. februar 2012

Budsjetthaspel

Store haspelsneller til saltvann som tåler stor fisk er det ikke mange av i motsetning til konvensjonelle! dessverre er ofte store kjente haspelsneller veldig dyre og det er kun et knippe med haspeler som kan måle seg med kvaliteten på disse. Shimano stella sw, daiwa saltiga, penn torque, van staal zeebaas er alle ekstremt dyre sneller fra 700-1300 dollar! nå skal det merkes at dette er "The REEL deal" men likevel er det altfor dyrt for mange.

Det finnes heldigvis håp. Shimano saragosa, penn battle, penn slammer er noen av de få snellene som har lykkes ved møte på virkelig stor fisk og her ligger snellene på 150-300 dollar over dammen. Vi har tatt en nærmere titt på to av de.Den første er shimano saragosa 18000 som er en bunnsolid stor haspel med kjent kvalitet! Snella er myk og fin og etterlater et bunnsolid inntrykk. Lite skader det at disse snellene har tatt mange tunfisk på over 100 kilo! Snella koster 300 dollar og er kanskje den beste snella i sin prisklasse! En ting og merke seg er at alle saragosa modeller produsert før 2009 kommer med teflonskiver i bremsesystemet. Dette er ikke det prefererte materialet sett i forhold til karbon, men det fungerer. Til glede for alle eiere eller fremtidige eiere av Saragosa sneller gir Shimano USA gratis oppgradering med karbonskiver hvis den sendes inn. Om de gjør det i Norge er uvisst. Snella sluker 345m med 0.45mm braid


Den andre snella er en bunnsolid penn. Enkel konstruert og veldig kraftig med solid bremsesystem (karbonskiver) Sveiva og ergonomien er rimelig lik en saragosa men kjennes litt grovere ut i sveivet! Størrelsen vist er mindre enn saragosa, men finnes i større størrelser. Jeg har selv brukt denne i Florida og snella virker utrolig god til sin pris og tar 300m med 0.38mm braid.


Sammenlignings-bilder


5 kommentarer:

 1. Hei! Interessant innlegg. Jeg har ei Penn Slammer 760 som jeg planla å bruke til speedjigging og aktivt fiske etter kveite. Jeg opplevde at braiden gikk av i snøreføreren ved ett tilfelle ved bunn-napp og har ikke turt å bruke den mer. Men det kunne vært tilfeldig. Hvis dere er fornøyd med snella skal jeg gi den en sjanse til i år.

  SvarSlett
 2. Hmm, har du sjekket at du ikke har noen sår/skader på snøreføreren? Har aldri hørt om dette før, så tror det er nokså unormalt. Slammern er vel den haspelsnellen som blir mest brukt i hele verden til havfiske og har bevist at den holder til det meste i en årrekke. Den er også utrolig populær blant de fleste guider verden over pga den enkle, men solide konstruksjonen. Jeg ville gitt den en sjanse til, som vi skrev tidligere, du får nok ikke safere snelle til den prisen.

  SvarSlett
 3. Har finstudert snørerføreren nå og den ser fin ut, den går også lett rundt. Har spolt på nytt og tykkere snøre. Skal bruke snella mer denne sesongen, snella er montert på ei relativt stiv OTI spinnstang 5,6 fot/600g slukvekt. Har også satt på lengre sjokkfortom for å mer demping/strekk i snøret. Har brukt PR-knuten mellom braid/mono. Genial knute, skjønner ikke at jeg ikke har brukt den før.

  SvarSlett
 4. høres ut som en lett og morsom kombo Frank! pr-knuten er fin, man må bare vœre forsiktig når den kommer til snøreføreren så den ikke henger seg opp.

  SvarSlett