torsdag 1. desember 2011

Trolling etter sjøørret i oslofjorden

Trolling etter sjøørret kan være meget effektivt. Personlig foretrekker jeg helt klart fluestanga når sjøørreten skal tas, men i år har vi faktisk prøvd oss litt på trolling og enkelte turer har gitt fantastisk uttelling!
 

 Noen grunner til at trolling/dorging er effektivt.
Du dekker enorme områder. Du kommer lengere ut fra land og kan defor fiske på områder du rett og slett ikke rekker ut til med fluestanga.

Woblerene vi som regel bruker et store, fra 15cm-18cm. Ørreten er en rovfisk og ørret på 1kg har ikke noe problem med å ta en wobler på 18cm. Samtidig er det veldig greit å slippe de minste eksemplarene.
Sjøørreten går som regel høyt i vannet og vil da som regel velge en høytgående wobler, men dette er ikke alltid tilfellet og en dyptgående wobler kan ofte være giftig. Så ofte kan det være fornuftig  å kombinere med en høytgående og en dyptgående.
Det lønner seg og aktivt variere på hvor langt båten man har redskapen. Jeg har personlig fått Ørret på alt fra 5-50 meter bak båten. Det er mange som mener at det lønner seg å dorge i propell-strømmen bak båten, dette skal vistnok lokke fisk. Jeg har riktig nok ikke merket noe til det.
Her er noen eksempler på woblere vi har hatt god erfaring med: Rapala max rap 17cm FG


Flat rap 16cm OPSD  


Bomber lager også noen fantastiske woblere


På stang og snelle fronten trenger det ikke å være så veldig avansert, men noen ting er greie å merke seg. Bruk stenger helst under 7 fot så det ikke blir så vanskelig å hove fisken. Samtidig anbefaler jeg Daiwa sine inline stenger. Som navnet tilsier går snøret på innsiden av stanga og har derfor ikke ringer, dette resulterer i langt mindre knot og mer effektivt fiske.


Multiplikatorsneller er et must her. De er mindre enn haspelsneller og enklere å håndtere med tanke på innsveiving og utslipp av woblere.


Mange bruker monofilament til trolling, jeg foretrekker faktisk å bruke multifilament(fletta snøre). Bruker du multifilament burde du ha en fortom på minimum 5 meter, gjerne mer slik at du får strekk. 0.30-0.35 monofilament er passe.


Varier hastigheten på båten, er det kaldt i vannet må du trolle saktere enn på sommeren. Ofte lønner det seg å dra skikkelig på, det trigger ofte Ørreten til hugg i varmt sommervann.

Til slutt legger jeg ved noen bilder av flotte sjøørretfangster!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar