tirsdag 14. juni 2011

litt av utstyret som skal kjøres hardt i sommer

Som tidligere nevnt er utstyr kjøpt inn og som alt annet skal det testet grundig før noen konklusjoner er blitt tatt. Håper jeg ikke blir slaktet av diverse folk og utstyrsleverandører nå men utvalget av utstyr i Norge og Norden generelt er rimelig snevert og bærer et snev av gammel teknologi. Ser vi oss om over dammen er det mye nytt på utstyrsfronten. Jigging er blant annet noe nytt  for Norge.

stengene har hatt sitt utspring i flere år nå men ikke dukket opp i norden før de siste år. sånn jeg ser det bruker Nordmenn (lettest for meg og snakke om dem) gammeldags utstyr. Tunge stenger, tunge sneller og ellers overdimensjonert utstyr. Dette kommer delvis av uvitenhet men aller fremst av leverandørene som leverer produkter i Norge. havfiske generelt har bestått av lange meitestenger med myk tupp og usannsynlig stiv rygg og snellene er gammeldagse og ikke beregnet på multisnører. Dette fører til unødvendig tung fisketid.

En revolusjon er kommet for lenge siden men i Norge er vi bare i starten. Ihugga sportsfisker på fiskersiden.no begynner å forstå sammenhengen i norske leverandører kontra utenlandske og helt enkelt er det sagt slik. Når nordmenn skal på torskefiske bruker dem en shimano beastmaster på 800 gram og en penn senator 4/0 som er like tung. Over dammen bruker de utstyr som veier halvparten og fanger tunfisk på 300kilo. hvorfor? Snelleteknologien har utviklet seg enormt de siste fem årene. Dette på grunn av "nye" snører intodusert. tettere fletteteknikk av karbon på stenger og høyere bremseeffekt på sneller er introdusert og har endret spillet totalt. Helt enklet er budskapet slikt. bruk lettere utstyr som kan takle stor fisk og du vil få lenger og en mer gledelig fisketid. Dette har vi tatt til oss og bestilt jiggingstenger. Disse stengene leverer lav vekt og usannsynlig styrke. Sneller følger tildels trenden og har gått ned drastisk i vekt og størrelse men samtidig viser de økt styrke.

Mitt valg er derfor en black hole cape cod stang som veier 300 gram og en Jm snelle. komboen veier i overkant av 900 gram og har levert større fisk en norske farvann kan levere.


Her kan du se en spiral 350g cape cod Bh stang. Meningen med spiral er at ringene roterer 180 grader i løpet av stangens lengde. Dette fører til økt stabilitet under fisket og spesielt fiske med sneller som har smal spole.




Når vi snakker om smal spole kan dere se dette på bildet av en jigging master pe8. Fordelen med en smalspolt snelle er nemlig senefordeligen. Senefordeler er en direkte ulempe i havfiskesammenheng. Det er en ekstra del som ofte går dukken under hard kamp. Med en smal spole vil snøret fordele seg selv over en smalere overflate. Kombinert med en spiral surret stang gir dette en utrolig stabilitet ved kjøring av fisk og jigging over tid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar