torsdag 11. oktober 2012

Den Store Høstjakta

For en snau måned siden bestemte vi oss for å ta en siste tur til Tromsø før sesongen var over. Vi kontaktet Frank som driver Abornes Havfiske og vips så var turen i boks!
Vi kom opp til strålende sol og trua var på topp. Før vi satte kursen mot Dåfjorden dro vi med oss noen godsaker fra agnforsyningen i Tromsø, dette skulle vise seg og ikke være dumt=)

Vi tok oss god tid før vi kom oss på havet så den første økta ble ikke lengre enn to timer, og uten fangst. Vinden hadde også tatt seg opp så vi dro inn tidlig. Kvelden gikk med til å studere kart og planlegge de neste dagenes fiske.

Dag 1:
Vi var på sjøen i syvtiden og satte kursen mot yttersia. Vi fisket oss utover og etter kun en halvtime nappet det i stangen til Thor, den satt dessverre ikke, men den hadde kuttet makrellen i to og det var lite tvil i hva slags fisk som hadde fått seg en godbit.
Litt senere napper det hos meg, jeg gir fisken god tid til å svelge makrellen før tilslaget settes. Det er massiv tyngde i enden av snøret og fisken setter av gårde på et brutalt utras. Jeg kjører 7,5kg brems og Spinal 150 stanga jeg bruker krøller seg til bristepunktet. Etterhvert ser vi kveita nærme seg båten og Thor får satt kroken før den stikker igjen. Turen er allerede reddet for min del. Kveita var 155 lang og ble senere veid til 55kg.Etter en rask fotosession putrer vi videre mot yttersia. Det er helt vindstille og vi null drift så vi setter i gang med litt baittrolling. Det tar ikke lang tid før Thor får stangbøy. Fisken følger villig med mot båten og vi mistenker småfisk, men det tar ikke lange tiden før kveita skjønner at noe er galt og fighten er i gang. Den setter av gårde på mange utras og det må fire turer opp til båten før fangsten er sikret.

Kveita veide 30 kilo og var av den fineste sorten. Vi hadde en kontakt til, før vi ga oss.

Dag 2:
Vi skulle fiske med Persa de to neste dagene og etter fangsten dagen før var det klart at trua var på topp!
Vi hadde ikke fisket i mer enn 5 minutter før Persa dro dagen første kveite. Det var en sprek 10 kilos.
Når vi kom oss på yttersia var det Thor sin tur og det var nok en gang bra tyngde i enden av snøret. Etter en frisk fight fikk vi kveita i båten.

Flott 30kilosfisk.
Persa tok oss med på en lureplass langt utpå havet, dessverre blåste det opp så vi fikk ikke fisket i mer enn 10 minutter her. På de 10 minuttene hadde vi to kontakter.
Når vi kom oss i le av vinden var det Thor sin tur igjen og opp kom en Kveite på 17kg.
Før vi ga oss for dagen klarte Thor å lure opp enda en Kveite på ca 10kg.
Denne dagen fikk oss til å tenke litt på utstyret. Thor hadde 3 kveiter på land og 4 napp. Jeg hadde bare et napp. Vi fisket begge med Makrell, men jeg hadde brukt krokopsettet fra en BigBob  og Thor hadde bare brukt en trebbelkrok. Vi konkluderte sånn halvveis med at Kveita skydde riggingen min, og dagen etter byttet jeg om til en trebbel.

Dag 3:
Det ble kun en kort tur denne dagen siden vi skulle hente en besøkende i Tromsø, men det resulterte i to kveiter. En til Persa og en til Thor, Thor fikk forresten turens første og eneste kveite på spinning denne dagen.

Vi tok også en liten tur på kvelden etter å ha hentet tredjemann i Tromsø, men den forble uten fangst.

Dag 4:
Værmeldingen meldte 3-4msk vind fra sør-øst så vi hadde yttersia i tankene. Men som mange tidligere har skrevet så er ikke værmeldingen til å stole på. Vi hadde kuling fra øst, og alle de som har vært på havet vet at det fort blir røft da.
Jeg fikk en på 40 kg før vi hadde kommet oss i le og de ble et skikkelig sjøslag. Heldigvis holdt Thor hodet kaldt og han fikk satt kroken før vi drev på land.

Vi fikk to  kveiter til denne dagen, 20 og 10kg.

Dag 5:
Ikke noe fangst i dag. Det virket som om bettet hadde gitt seg og været var ganske dårlig, så vi bestemte oss for å gi oss litt tidlig og heller ha bedre tid til pakking. Turen var uansett meget vellykket!!


Et par ting til ettertanke:
Samtlige av Kveitene vi fikk, med unntak av en ble tatt på synkende vann, eller i strømskifte fjære/flo. Alle ble tatt på baithead. Vi fikk 9 kveiter og hadde 11 napp med bitemerker i makrellen. Når jeg rigget om for bedre kroking hadde jeg en kontakt og Thor som brukte en krok hadde syv. Vi mistet ikke en eneste fisk når vi først hadde ordentlig tyngde.
Så da har vi litt å tenke på til neste gang.

Tusen takk til Frank og Abornes for meget god service og enda bedre vers, takk til Persa for to fine turer med mye prat om fisketeknikker, utstyr og godt gammaldags skitprat=)
Vi leide båt av Tony fra DinTur de to siste dagene, meget hyggelig kar og takk for ordning av båt på kort varsel.

Thor og jeg er allerede i gang med planleggingen av neste års fiskeaktiviteter og en ting er sikkert:
We'll be back!
Forresten så vil vi også legge ut diverse filmer fra turene våre, så følg med!
8 kommentarer:

 1. Glimrende :) God uttelling!
  Veldig mange fine bilder her, vil gjerne linke til denne rapporten på min blogg også hvis det er greit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Frank!
   Det er helt i orden:)

   Slett
  2. Har du noen filmer der Spinalen(150) er i aksjon ?

   Slett
 2. http://www.youtube.com/watch?v=WLH3AI5ql5s

  SvarSlett
 3. Tøft.
  Ser ut til at stanga har en del igjen å gå på også ?

  Tsunamib.

  SvarSlett
 4. Mener Peter kjørte rundt 7 kilo press på fisken. Tror ikke du skal så mye over 8-9 kilo før du er på smertegrensen av stangen

  SvarSlett
 5. Ok. men det er vel mer enn nok det, selv på kveiter større enn denne ? Fikk en på 48 kg i sommer, hadde da rundt 5 kg på bremsen. Men er det slik at man burde kjøre hard brems for å slite ut fisken raskere, hvordan gjør dere det?
  Tsunamib.

  SvarSlett
 6. Det var jo en fantastisk tur dere fikk.Morrsomt å høre at agnfiske var en stor suksess.Selv driver jeg mye med agn hele sesongen ,like gode fangster uannsett stigende/fellende sjø.Kan jo anbefale mottstrøm fiske blir da enda merre bevegelse i agnet.Mvh Celine2

  SvarSlett